NÁVŠTĚVA SOMELIÉRKY (12. 11. 2022)
Na letošní příjemné a zajímavé degustaci jsme zavítali do Itálie. Všechna vína, která nám zkušená paní someliérka Ing. Alena Frčková představila s patřičným výkladem byla určena ke kombinaci s jídlem. Však jsme také na talířcích od našich dobrovolníků a pomocnic z Ukrajiny měli každý připravené 4 druhy sýrů ze sýrárny v Trutnově, tvrdou plísňovou klobásu, mini rajčátka a hrozno. Začali jsme vínem bílým, lehkým voňavým (po ovoci či jablkách) Pinotem Grigio (ekvivalent našeho rulandského) z oblasti Trentino, tedy z kopců pod Alpami. Cestopisné vyprávění přešlo do zvýrazněných chuťových vjemů kousnutím do ovčího sýru pecorino, kde si můžeme pamatovat obecnou poznámku, že tvrdé sýry se přikusují k bílým suchým vínům, kdežto měkké plísňové sýry k bílým sladkým nebo červeným. Dostali jsme informaci, čím se liší růžová vína od červených? (délkou macerace ve slupkách) a pustili jsme se do degustace druhého vzorku ze sedmi, čímž byla stejná odrůda, ale tentokrát z jihu Itálie, z oblasti Puglia (česky: Apulie). Vychutnali jsme bezezbytku rozdíl v těch mnoha stech kilometrech, které tyto dvě oblasti od sebe dělí, když nyní jsme mohli v ústech povalovat více tepla a více slunce. Mňam, ooh. Jenže zároveň dovedeme vzít na vědomí smutnou informaci ze zpráv, že právě v této oblasti letos vinné keře uschly. Což už je opravdu na pováženou, protože víno je keř, který umí svými 20-25 m dlouhými kořeny poslanými do různých směrů čerpat vodu opravdu z hloubky. Keř umí. Co člověk? Jak podporuje či devastuje přírodu? Přikusovali jsme ke vzorku vína sýr ricotta z nízkokalorické syrovátky a poslouchali o tom, jak se v průběhu let mění obliba vína a jaké jsou aktuální trendy. Také něco o kvalitních olejích, olejích z pokrutin a podobně. Prostě dneska jsme se na půl odpoledne přenesli plně do středomořského zdravého způsobu života! K nejslavnějšímu italskému plísňovému sýru z kravského mléka gorgonzole, k různé velikosti kol sýrů, kde velká kola mohou do výtečné kvality zrát až dva roky. No to my jsme na naše milé a vstřícné setkání měli pouze dvě hodiny, tudíž jsme v určitém časovém staccatu pokračovali k dalším vzorkům vína z oblasti Bologni, Parmy, od Dolomit. Výsledkem bylo opět milé, užitečné a praktické (všechna vína byla v cenové relaci do 90 Kč) setkání našeho klubu s paní gastronomickou odbornicí a průvodkyní z Prahy, kteréžto odpoledne se mohlo opět zapsat do našich srdcí. Děkujeme za něj.
Autorka článku: Jitka Mikulová